Uživajte u fast foodu bez grižnje savjesti uz hit recepte Male kuće
Od sada iz Male kuće možete i naručiti online, samo na dobartek.hr!
Većina će pod pojmom fast fooda zamisliti nešto što se jede na brzaka, nešto s puno kalorija, prilično nekvalitetno.
I pritom lako mogu pogriješiti, jer se iza pojma brze hrane može skriti vrhunska i svježa namirnica, s nutritivnim pravilnim omjerom sastojaka.
A kada smo već kod njih, pravac je "Mala kuća", fast food na Zenti.
- Drago nam je da smo postali nezaobilazna adresa pripadnika svih generacija, od ljudi koji nam dolaze ujutro na marendu, onih što kod nas uzimaju ručak ili večeru, ljubitelja dobre spize s grilla ili pizza, do brojnih splitskih sportaša koji su naši česti gosti. Drago mi je kako su uvidjeli da se naoko fast food hrana može pretvoriti u vrhunsku zdravu namirnicu - kaže Filip Cvrlje, vlasnik "Male kuće", navodeći nas da zavirimo u jelovnik i pokušamo otkriti zašto su tako posebni na splitskoj gastronomskoj sceni.
Možda po piletini, friškoj, kalorijski laganoj, koju u "Maloj kući" obvezno prethodno mariniraju po svojoj recepturi. Piletina je njihov forte, i toliko je hvaljena da osim u tortilje ulazi i u pizze.
"Mala kuća" ima nekoliko vrsta tortilla, od kebaba, za vegetarijance, sa škampima, šnicelom, lignjama, mexico… Ali ono što ih čini posebnim je 27 raznoraznih priloga koji se mogu sklapati i miješati do mile volje.
- Imamo je čak i s našim kikiriki namazom, ili s četiri vrste sira. Volimo ljudima dati preporuku, pa im recimo uz kikiriki namaz sugeriramo kukuruz, salatu i pome. Uz tortillu kebab idu blagi ili ljuti umak, a predlažemo i salatu, te feta sir. Oni se najbolje slažu. Splićani uz to rado naručuju jogurt. A specijalitet su nam i american te gurmanski burger koji dolaze uz pancetu, sireve, salatu i hambi namaz.
Raznolikost u ponudi umaka je proizišla iz želje da budemo korak naprijed, a kada se to veže uz urednost u pripremi, te vrhunsku, svježu namirnicu, onda nije čudo da se stekne vjerna klijentela – veli Filip, otkrivajući nam i novinu, minimalistički, i u vatreno crvenim detaljima, njihovom zaštitnom znaku, uređeni prostor pizzerije, tik do prvotnog objekta "Male kuće".
I opet iznenađenje, koje se krije u 57 pizza, od one "Dobro jutro" s kojom može početi dan, do specijaliteta "Male kuće" s piletinom, sirom, i dodacima. "Dobro jutro" se radi od domaćeg tijesta s dodatkom razmućenih jaja, sira i maslina, a tu je i u Splitu jedinstvena Nutella, s namazom od nutelle i bombona skitlles.
- Pizzerija je naš korak naprijed, i opet smo s njom išli k podizanju razine usluge. A u tome nam pomaže naš vrhunski majstor od priprave pizze, Joško Ivanović, majstor sa 16-godišnjim iskustvom, koji je zadužen i za svježi kruh, lepinje, tortille.
Kao i kod sendviča i tortilla, ponosni smo na činjenicu da smo mjesto u kojem sportaši ili osobe s određenim režimom prehrane mogu pojesti izbalansirani obrok. I uz vrhunsku kvalitetu ponude i usluge. I ne stajemo na tome, novine, ali u kvalitetnom smislu su uvijek dobrodošle – kaže Cvrlje.
Vlasnik "Male kuće" je želio, kaže, ponuditi američki tip usluge, sve na jednom mjestu, pa je uz dva gastronomska odjela odmah do njih otvorio i tobacco shop. Pa dok se čeka narudžba, taman se stigne malo prošvrljati i po dućanu s nizom sitnica, darova, što je naišlo na odličan odjek među ljudima, posebice strancima.
Ne trebamo ni govoriti da iz "Male kuće" možete naručiti u online u tri klika mišom - samo na dobartek.hr:)
Tanja Šimundić Bendić (Slobodna Dalmacija), foto: Duje Klarić / CROPIX
Pizza "Mala kuća"
Tijesto (za dvije osobe):
- 300 g brašna
- 2 žlice soli
- 1,5 dl tople vode
- 1 žlica šećera
- malo oštrog brašna
- 2 žlice ulja
Za nadjev:
- 0,03 l pelata
- 200 g marinirane piletine
- 150 g gauda sira
- svježa salata
- 8 cherry rajčica
Umak:
- pola čašice tekućeg jogurta
- sol, papar, češnjak, peršin
Marinada:
Malo suncokretova ulja, sol, lovor, malo chillija, vegeta, ružmarin
Priprema:
Tijesto zamiješati i razvaljati na oštrom brašnu. Piletinu tri sata držati u marinadi, isjeći na komadiće, ispeći na žaru. Na razvučeno tijesto staviti pelate i piletinu, zapeći na 360 stupnjeva tri do četiri minute. Pokriti piletinom, staviti salatu i i rajčice i poslužiti uz umak, a po želji dodati rezanu kapulu.
Pizza "Biftek"
Tijesto, isto kao i kod pizze "Mala kuća".
Nadjev:
- 200 g bifteka
- 150 g gauda sira
- 0,03 l pelata
Priprema:
Biftek isjeckati na komadiće, posuti njima tijesto na kojem su prethodno stavljeni pelati i naribana gauda. Zapeći tri do četiri minute na 360 stupnjeva
Tortille
Sastojci:
- 200 g marinirane piletine
- umak od kikirikija
Priprema:
Gotovi kikiriki namaz rastopiti u mikrovalnoj ili u toploj vodi, dodati malo masla, tri žličice limunova soka, dobro promiješati na vatri i ostaviti da se ohladi.
Mariniranu piletinu izrezati na komadiće, ispeći na grillu, staviti u tortillu prethodno namazanu kikiriki umakom. Poslužiti s kukuruzom, salatom, i eventualno naribanom gaudom.
Tweet