Website Translator

Translations by Google is provided for convenience and is not verified contextually. Please refer to original for accuracy.

0,00 €
Moja narudžba
Dobar tek želi vam dobartek.hr

Tvoja je narudžba prazna.

Namirnice za lakšu borbu protiv stresa

Za uspješnu borbu protiv stresa potrebno je obogatiti prehranu zdravim namirnicama, a jedan od najboljih načina je mediteranska dijeta.

Namirnice za lakšu borbu protiv stresa

Postoji puno načina na koje se možete boriti sa stresom. Briga o zdravlju, pravilan raspored spavanja i tjelovježba samo su neki od pomagača. Međutim, zbog utjecaja na razinu stresa, hrana vam može biti najveći saveznik ili najgori neprijatelj. Primjerice, kada smo pod stresom, razina kortizola naraste i tijelu nedostaje vitamina, magnezija i selena. Štoviše, zdravlje crijeva utječe na raspoloženje, emocije i mentalno zdravlje. Zato je jako važno obraćati pozornost na ono što unosite u svoj organizam.

Jedan od najboljih načina prehrane za tijelo pod stresom je mediteranska dijeta: riba, perad, voće, povrće, cjelovite žitarice i zdrave masti. Krenimo odmah s primjerima namirnica koje trebate unositi!

Vitamini skupine B

Vitamini skupine B nam pomažu regulirati metabolizam i razinu kortizola. Naš organizam ih ne može proizvesti sam tako da nedostatak moramo nadomjestiti kvalitetnom prehranom. Svoju prehranu obogatite goveđim, pilećim i purećim mesom te mesom organa poput jetrice, jajima, lososom, kamenicama, dagnjama i drugim školjkama. U pripremu hranu možete uključiti i namirnice poput hranjivog kvasca i obogaćenih žitarica.

Omega-3 masne kiseline

Hrana koja sadrži omega-3 masne kiseline smanjuje upale, a dobra je i za imunološki sustav, rad srca i mozga. Najviše ih nalazimo u ribi (tuna, losos, skuša, inćuni, haringa, sardine), sjemenkama chia ili lana, avokadu, maslinovom ulju, kamenicama i orasima.

Magnezij

Za ublažavanje upale dobar je i magnezij, mineral koji opušta tijelo i um. Odgovoran je za preko 300 enzimskih reakcija. Količina koju trebamo unositi ovisi o težini i godinama, ali za odraslu osobu iznosi oko 400 mg dnevno. Voće poput avokada i banane, povrće poput brokule i špinata, tamna čokolada i sjemenke bundeve su samo neke od namirnica bogatih magnezijem koje možete uvesti u svoju prehranu.

Za laksu borbu protiv stresa

Proteini

Namirnice bogate proteinima poput mesa, ribe, mahunarki i graha donose uravnoteženu razinu šećera u krvi što direktno utječe na razinu stresa. Protein nam pomaže u očuvanju zdravlja i normalnoj izgradnji tkiva, posebno mišića. Dnevno bi trebali unositi od 0.8 do 1.2 grama po kilogramu tjelesne mase, ali točna količina ovisi o fizičkoj aktivnosti, zdravlju i dobi. Unos proteina možete povećati konzumacijom namirnica kao što su kakao, bademi, kikiriki, jaja, nemasno goveđe i meso s pilećih i purećih prsa, leće i kvinoje, škampa i ribe poput tune i lososa.

Hrana zdrava za crijeva

Ako želimo ojačati svoj imunitet, trebamo paziti na zdravlje crijeva jer čak 70 do 80% imunološkog sustava ovisi o njima. Fermentirana hrana bogata probioticima povećava broj dobrih bakterija, uravnotežava šećer u krvi i smanjuje kolesterol. Kako biste crijeva održali zdravima, isprobajte grčki jogurt i kefir, kimchi, kombuchu, kiseli kupus, kisele krastavce i neke vrste sira kao što su gauda, mozzarella, cheddar i svježi sir.

Koju hranu trebamo izbjegavati?

Za uspješnu borbu sa stresom nije dovoljno obogatiti prehranu zdravim namirnicama, već izbaciti i one koje nam štete. Neki od najvećih neprijatelja su alkohol, kofein, hrana bogata šećerom, jednostavni ugljikohidrati poput kolača i peciva te gazirani sokovi. Naravno, nemojte pretjerati s izbacivanjem namirnica u kojima uživate. Ako se želite zasladiti, uvijek možete posegnuti za kockicom tamne čokolade koja je bogata magnezijem. Jedite zdravo, umjereno i u pravilnim razmacima rasporedite svoje obroke i pozdravite se sa stresom!

20.9.2023. 16:09:06
0 Moja narudžba
Pregledaj
Internetski kolačići poboljšavaju tvoje iskustvo korištenja stranice dobartek.hr. Nastavkom pregledavanja stranice dobartek.hr prihvaćaš korištenje kolačića. Saznaj više.
Izmijenili smo naše Uvjete korištenja i Pravila privatnosti. Nastavkom pregledavanja stranice prihvaćate ove izmjene.