Povezanost hrane i produktivnosti na poslu
Želite biti 25% produktivniji na poslu? Otkrijte kako prava prehrana povećava energiju, koncentraciju i radnu učinkovitost. Pronađite praktične savjete za zdrave obroke, hidrataciju i planiranje hrane koji će unaprijediti vaš radni dan. Pročitajte više i osnažite svoj učinak!

U današnjem dinamičnom poslovnom svijetu, često se zanemaruje jedan od ključnih faktora koji mogu značajno utjecati na radnu produktivnost – prehrana. Način na koji se hranimo ima izravan utjecaj na našu energiju, koncentraciju, raspoloženje i opću sposobnost obavljanja posla. Tome u prilog idu rezultati istraživanja koje je ispitivalo kako su i u kojoj mjeri prehrana i produktivnost na poslu povezani.1
Glavno saznanje je: „Osobe koje se hrane zdravije su 25% produktivnije na poslu.“ Odnosno, ako dan ima 8 radnih sati, osoba koja se hrani zdravije efektivno odradi 2 sata više.
Energija i koncentracija
Jedna od najvažnijih veza između prehrane i produktivnosti podrazumijeva adekvatno održavanje razine energije. Hrana koju konzumiramo sadrži glukozu koja osigurava našem mozgu energiju za rad. Stabilna razina glukoze u krvi održava mentalnu budnost i koncentraciju tijekom cijelog dana.
Konzumacija hrane bogate jednostavnim šećerima, poput slatkiša i gaziranih pića, može dovesti do naglog porasta glukoze, što rezultira kratkotrajnim naletom energije, nakon čega slijedi brzi pad. Taj pad energije može uzrokovati osjećaj umora, smanjenu koncentraciju i pad produktivnosti.2
Hrana za mozak
Određene namirnice posebno su korisne za funkciju mozga. Omega-3 masne kiseline, koje se nalaze u ribama poput lososa, orasima i lanenim sjemenkama, ključne su za zdravlje mozga. One poboljšavaju kognitivne funkcije i pamćenje. Voće i povrće bogato antioksidansima, poput bobičastog voća, špinata i brokule, štiti mozak od oksidativnog stresa i može poboljšati mentalnu oštrinu.
Cjelovite žitarice, poput zobene kaše i smeđe riže, pružaju dugotrajnu energiju zbog sporijeg oslobađanja glukoze. No kako teoriju prevesti u praksu? Na što se fokusirati kod obroka na poslu?
Obrok na poslu
Najjednostavniji način da imate kvalitetan obrok na poslu je da skuhate duplu količinu za večeru i ostatak nosite sa sobom na posao. Na taj način direktno kontrolirate količine namirnica i način pripreme, a ne gubite ništa više vremena.
Fokusirajte se na povrće i kvalitetan izvor proteina kao što je riba, meso, soja, ostale mahunarke ili mliječni proizvodi (sir) te umjerenu količinu integralnih žitarica (ponekad i onih bijelih). Količine hrane su prilično individualne, ali neko generalno pravilo je da u obroku pojedemo količinu povrća koja stane u dvije šake ili na jednu polovicu tanjura, zatim proteinski dio da zauzima otprilike veličinu dlana ili jedna četvrtina tanjura i isto toliko ugljikohidrata tj. žitarica.
Ako obrok naručujete, primijenite sljedeće savjete:
-
Odaberite povrće i kvalitetan izvor proteina,
-
Prednost dajte kuhanom i pečenom, u odnosu na prženo i pohano u dubokom ulju,
-
Zatražite dresing za salatu sa strane, da sami možete kontrolirati količinu koju ćete unijeti,
-
Ograničite tekuće kalorije (sok, alkohol).
Ako je restoranska porcija prevelika, a često je, odvojite unaprijed koliko vam treba, a ostatak odložite za sljedeći obrok.
Hidratacija
Važan, ali često zanemaren aspekt prehrane je hidratacija. Dehidracija može uzrokovati umor, glavobolje i smanjenu koncentraciju.3 Preporučuje se unositi najmanje 8 čaša vode dnevno, a ovaj unos treba povećati u slučaju fizičkog napora ili rada u toplim uvjetima. Ukoliko ne preferirate vodu, nezaslađeni biljni čajevi su izvrsna alternativa.
Praktični savjeti za bolju produktivnost na poslu
Želite otkloniti svaku sumnju da pad produktivnosti nije posljedica loše prehrane?
Provjerite je li vaša prehrana zadovoljava sve niže navedene preporuke:
1. Redoviti obroci: Preskakanje obroka može dovesti do pada energije i smanjene koncentracije. Planirajte redovite, uravnotežene obroke tijekom dana.
2. Zdravi međuobroci: Odaberite zdrave međuobroke poput voća, orašastih plodova ili jogurta umjesto brze hrane i slatkiša.
3. Uravnotežena prehrana: Fokusirajte se na prehranu bogatu voćem, povrćem, cjelovitim žitaricama, proteinima i zdravim mastima.
4. Hidratacija: Pijte dovoljno vode tijekom dana. Držite bocu vode na radnom stolu kao podsjetnik na redovitu hidrataciju.
5. Planiranje obroka: Pripremite obroke unaprijed kako biste izbjegli prehrambene pogreške zbog nedostatka vremena.4
Zaključak
Prehrana ima značajan utjecaj na radnu produktivnost, a istraživanja pokazuju da osobe koje se hrane zdravije mogu biti 25% produktivnije. Stabilna razina glukoze u krvi, osigurana pravilnom prehranom, održava mentalnu budnost i koncentraciju. Hrana bogata omega-3 masnim kiselinama, antioksidansima i cjelovitim žitaricama poboljšava kognitivne funkcije i pamćenje. Uvođenje zdravih prehrambenih navika, poput nošenja doma pripremljenih obroka i održavanja hidratacije, može značajno poboljšati radnu učinkovitost. Redoviti obroci, zdravi međuobroci i planiranje obroka unaprijed pomažu zaposlenicima da izbjegnu pad produktivnosti uzrokovan lošom prehranom.
Autor teksta: Josip Rašetar nutricionizam.hr
Literatura:
1. Merrill, R. M., Aldana, S. G., Pope, J. E., Anderson, D. R., Coberley, C. R., Whitmer, R. W., & Hero Research Study Subcommittee. Presenteeism according to healthy behaviors, physical health, and work environment. Population health management 2012, 15(5), 293–301.
2. Grimani, A., Aboagye, E., & Kwak, L. The effectiveness of workplace nutrition and physical activity interventions in improving productivity, work performance and workability: a systematic review. BMC public health 2019, 19(1), 1676.
3. Katz, B., Airaghi, K., & Davy, B. Does Hydration Status Influence Executive Function? A Systematic Review. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics 2021, 121(7), 1284–1305.
4. Ducrot, P., Méjean, C., Aroumougame, V., Ibanez, G., Allès, B., Kesse-Guyot, E., Hercberg, S., & Péneau, S. Meal planning is associated with food variety, diet quality and body weight status in a large sample of French adults. The international journal of behavioral nutrition and physical activity 2017, 14(1), 12.
Tweet