Website Translator

Translations by Google is provided for convenience and is not verified contextually. Please refer to original for accuracy.

Moja narudžba
Dobar tek želi vam dobartek.hr

Tvoja je narudžba prazna.

Domaći pudinzi!

Ima li išta bolje od domaćeg pudinga? Začas gotovo. Prejednostavno za pripremu. Može se praviti od čega god hoćete. Unatoč svemu tome, većini će ljudi prva asocijacija na riječ puding biti kesice s praškovima od umjetnih sastojaka. Od danas, nadamo se, ne i vama.

Domaći pudinzi!

Puding od Tapioke

Ako baš nijednom u životu niste ništa skuhali, počnite od ovoga. Vjerujte da, ako slijedite naše jednostavne upute, uistinu nemate gdje pogriješiti. Od opreme vam treba jedan lonac, jedna žlica za miješanje, i jedna šalica. Druga žlica je već luksuz.

Puding od tapioke u mnogim je zemljama favorit svih naraštaja, doslovce od kolijevke pa do... poodmakle dobi. Tapioka je škrobasta tvar dobivena iz korijena biljke kasava. Portugalci su je iz Brazila proširili po čitavom svijetu. Dobra je za zgušnjavanje raznih juha i umaka, ali puding je njezina uvjerljivo najraširenija primjena.

Tapioku ćete u nas naći u većim supermarketima u blizini kakao-praha i ostalih desertnih namirnica. Kutija s pahuljicama nalik na razlomljenu rižu košta 20-ak kuna, a toliko otprilike bude i porcija.

Sastojci za 4 porcije:

  • pola šalice tapioke
  • pola šalice šećera
  • 3 šalice mlijeka
  • 2 jaja

Ubacite u posudu sve osim jaja i kuhajte na srednjoj temperaturi. Miješajte bez stajanja dok ne prokuha, zatim smanjite vatru i kuhajte još pet minuta.

U šalici umutite jaja. Ako ih izlijete u posudu u kojoj se kuha puding, dobit ćete kajganu (a to ne želite). Zato dodajte dvije žlice vruće smjese u šalicu s jajima, i to dobro promiješajte. Sad još malo pomiješajte puding, pa dodajte nove dvije žlice u jaja. Tri ili četiri puta tako, i onda tu smjesu s jajima dodajte u posudu. Kuhajte još nekoliko minuta na srednjoj ili srednje-niskoj vatri.

Ako vam je za čitavu pripremu trebalo pola sata, idući put malo pojačajte vatru. Naša je preporuka da probate i topli i rashlađeni puding. Od dodataka, možete na početku u posudu dodati malo vanilije ili šafrana. Slobodno eksperimentirajte: odmjereni i zaokruženi okus tapioke slaže se s gotovo svime.

Puding od Limuna

Puding

Za ovaj vam puding treba pećnica, i u njoj posuda s vodom. S druge strane, samo pomiješate sastojke, ubacite u posudu, i doviđenja!

Dobar limun je zdepast, a ne izdužen, i tvrd na dodir jer je iznutra pun soka.

Sastojci za 4 osobe:

  • 1/4 pakiranja maslaca od 250g (prerežite ga na pola, pa opet na pola)
  • pola šalice šećera
  • pola šalice brašna
  • prašak za pecivo ili soda bikarbona
  • šalica mlijeka
  • 2 mala ili 1 veći limun - oko 5 žlica soka
  • Dvije posude za pečenje, od kojih manja stane u veću

Dva su čelična lonca bez gumenih ili plastičnih ručki, tako da mogu u pećnicu, savršeno dobar izbor, kao i posude od gline ili vatrostalnog stakla.

Zagrijte pećnicu na 200°C. Unutra stavite veću od dvije posude, nakon što ste je do trećine napunili vodom.

Iscijedite limun, odnosno limune. U pulpi zna biti sitnih sjemenki, pa vam preporučamo da iscijeđeni sok - procijedite.

Manju posudu dobro namažite maslacem - za to bi vam trebala biti dovoljna petina navedene količine. U posebnoj zdjeli pomiješajte maslac (tj. preostale četiri petine) i šećer. Ako slučajno imate domaće neprskane limune, možete im naribati koru. Dodajte brašno, prašak/sodu i jaja. Miješajte dok ne dobijete gustu kremastu smjesu. Na kraju dodajte mlijeko i limunov sok.

Čitava kesica praška za pecivo će vam možda biti previše za navedenu količinu. Mi preferiramo jednu i pol ravnu žličicu (dakle bez brdašca u sredini) soda bikarbone.

Kušajte sirovu smjesu za puding. Dodajte još malo limuna, odnosno šećera, ako mislite da treba. Izlijte u posudu namazanu maslacem, koju onda pažljivo spustite u posudu s vodom u pećnici. Puding će nakon 40 minuta pečenja imati krasnu biskvitnu koricu, a donja će mu polovina još biti kremasta i tekuća. Ako želite više biskvita a manje tekućine, slobodno pecite još desetak-dvadeset minuta.

Dobro pripazite da se ne opečete kada stavljate peći puding, a naročito kad ga vadite! Idealno bi bilo da imate pećnicu s kliznim mehanizmom.

Mnogi će za ovaj recept podijeliti jaja, pa snijeg od bjelanjaka dodati na samom kraju, nakon mlijeka i soka. Nama se pak čini da je to nepotrebna gnjavaža.

Puding od Mandarina

Sezona je ovog sjajnog voća, pa zašto ne? Uvriježeno je mišljenje da se zbog vlaknaste bijele kožice od mandarina i ne može praviti nikakav desert. Taman posla da ne može! Postupak je isti kao za puding od limuna, samo što je vrijeme pečenja desetak minuta duže. Slobodno naribajte i narančastu koricu. Vjerojatno će vam skoro sve ostati zalijepljeno na ribežu, kojeg onda držite iznad posude za miješanje i prelijte mlijekom kada ga budete dodavali u smjesu.

Za navedenu bi vam količinu sok tri srednje mandarine i kora jedne trebali biti sasvim dovoljni.

Ako osjećate potrebu nešto posuti po vrhu, naš je prvi izbor naribana kotonjata (slatko od dunja), a drugi ušećerene korice naranče i limuna. Objema je ovim tradicionalnim poslasticama također baš sada sezona.

Napomenimo i da je iscijeđeni sok od mandarina odlična pratnja mnogim likerima, pjenušcima, pa i žestokim pićima.

Dobra ideja za kraj: dok vam se puding peče, odnosno hladi, mogli biste naručiti hranu online :).

Pozdrav i do čitanja!

21.11.2016. 12:16:50
0 Moja narudžba
Pregledaj
Internetski kolačići poboljšavaju tvoje iskustvo korištenja stranice dobartek.hr. Nastavkom pregledavanja stranice dobartek.hr prihvaćaš korištenje kolačića. Saznaj više.