Website Translator

Translations by Google is provided for convenience and is not verified contextually. Please refer to original for accuracy.

Moja narudžba
Dobar tek želi vam dobartek.hr

Tvoja je narudžba prazna.

Mitska Voćna Salata

Tisućljetni recept i dalje oduševljava jednostavnošću

Mitska Voćna Salata

Koliko je tisuća godina star ovaj desert? Do tri se slažu manje-više svi. Neki kažu, četiri. Mnogi, stotine milijuna njih, kažu pet ili šest tisuća godina. Ima ih koji kažu još i više. Nema kuhanja, nema stručne obrade. Ogulite voće, narežite, ne morate sitno, pomiješajte sve, gotovi ste. Ako vas zanima, čitajte dalje.

Kao i obično, treba znati tajnu formulu. U indijskom se mitološkom epu Ramajani voćna salata od manga i banana s kokosovim mlijekom spominje kao lagano osvježenje za članove stranog poslanstva. Ramajana je stara možda tri tisuće godina, ali događaji koje opisuje odnose se na već tada davnu prošlost. Na otoku Šri Lanki tvrde da su oni to sve izmislili i da je ovo njihov desert. Vi kako znate.

Mitska voćna salata

Sastojci (4 porcije)

  • 2 srednje velike banane
  • 1 srednje veliki mango
  • kokosovo mlijeko po ukusu
  • smeđi šećer po ukusu

Mango je u nas sramotno skup, ali zna se na popustu naći lijepih komada. Isto kao i banane, želite da se tamne točkice pojave, ali ne da prevladaju. Ako niste sigurni ima li dovoljno točkica, pritisnite koru. Ostaje li udubina, kupujte.

Kokosovo mlijeko lako ćete naći u konzervi. Na sobnoj se temperaturi podijeli na čvrstu kremu i vodenasti dio. Možete promućkati, ili čak zagrijati u pećnici ili na štednjaku, ali mi vam savjetujemo da u voćnu salatu stavite samo čvrsti dio, a ostatak sačuvate.

Od manga srednje veličine ćete iskoristiti više od 200 grama ako se potrudite. Od najvećih primjeraka više i od 300. (Ako pak odete u Ekvador, imat ćete priliku posjetiti tržnicu samo za različite vrste manga.) Od dvije prosječne banane dobit ćete isto tako, možda malo manje. S tom količinom stavite čitavo ili skoro čitavo vrhnje iz jedne konzerve, i začinite sa par žlica smeđeg šećera. Ili njega preskočite ako jedete za doručak.

Priprema

Okrenite mango u ruci. Nije okrugao nego više spljošten. U sredini je plosnata sjemenka. S njene dvije strane ćete odrezati dva plosnata fileta. Koru oljuštite potezima od vrha prema dnu. Dobro će vam doći alat za krumpire. Osjećate pod rukom kako je uz rub tvrđe, gdje je sjemenka bliže površini. To je sredina, a vi s gornje i donje strane režete dva velika komada. Od ostatka izrezbarite još oko trećinu te količine. Nemojte ići do kraja jer je uza samu sjemenku žilavo.

Ako su banane mekane, a izrezali ste ih na tanke ploškice, dodajte ih na kraju. Dakle, zaslađeni kokos dodati u mango, pomiješati, i banane na kraju. Ili, ako želite da vam bude homogenije, stavite banane "u suho" i dobro sve pomiješajte. Možda ćete dodati i par kapi vode od kokosa.

Svi su okusi i teksture u ovom receptu zaokruženi. Kakav ananas, kakva limeta. Nadamo se da preuzvišeni Vjasa, sastavljač Ramajane, namiguje sa simpatijom našoj tvrdnji da je kombinacija triju sastojaka čarobna.

Savršeno za kraj bilo koje gozbe, ili za samostalni lagani međuobrok.

I pola sata je previše hlađenja za mitsku voćnu salatu. Bolje je sastojke prethodno držati u hladnjaku. Ako vam se ne pojede sve, banane će vam za tren oka potamniti, to možda i znate. Lakše ćete sebe nego druge uvjeriti da višak sutra pojedete uz sladoled od vanilije.

O vaniliji, božanskoj mahuni, drugom prilikom. Desertne teme kojima se možete nadati u nadolazećim tjednima su šafran, tapioka, rabarbara, limuni i drugo "južno voće", pa razne stvari s alkoholnim pićima. Kad smo kod pića, obećali smo vam i pokoji koktel. Londonski karipski restorani Cotton\'s svako malo izmisle novu varijantu ovog starog favorita:

Pina colada

  • rum, jedna ili više vrsta
  • voda od kokosovog mlijeka
  • sok od ananasa
  • led

Bolje primjene od ovoga nema za vodu od kokosovog mlijeka. Još bolje da ostavite i malo vrhnja. Ako imate sokovnik, pomiješajte sve i uživajte u glatkoj, robusnoj slatkoći. Cijeli svježi ananas savreno će vam poslužiti. Ime koktela doslovno znači cijeđeni ananas.

Ili naravno kupite sok, pomiješajte u visokoj čaši i dodajte kocke leda na kraju.

Kubanski je rum u nas lako dostupan i prilično jeftin. Za troznamenkastu je cifru siguran izbor Havana Club, za dvoznamenkastu Varadero.

Ako ste kupili sve ove sastojke, od ruma do sladoleda, možete napraviti još jedan vrhunski desert:

Flambirane banane

Rastopite u tavi malo maslaca, pa u tome popržite narezane banane.

Poškropite rumom i zapalite, pažljivo da se ne opečete. Kad alkohol izgori, još par puta okrenite u tavi i poslužite uz sladoled od vanilije.

Nema na čemu i dobar tek :)

13.1.2016. 16:01:21
0 Moja narudžba
Pregledaj
Internetski kolačići poboljšavaju tvoje iskustvo korištenja stranice dobartek.hr. Nastavkom pregledavanja stranice dobartek.hr prihvaćaš korištenje kolačića. Saznaj više.