Website Translator

Translations by Google is provided for convenience and is not verified contextually. Please refer to original for accuracy.

Moja narudžba
Dobar tek želi vam dobartek.hr

Tvoja je narudžba prazna.

Palačinke

Omiljeni desert, a može i doručak, na način francuskih princeza ili štedljivih domaćica

Palačinke

Pozdrav svima i dobrodošli na dobartek.hr blog, na novu porciju dobre hrane i pozitivne energije.

Danas obnavljamo prijateljstvo sa starim prijateljem, odnosno prijateljicom, palačinkom.

Palačinke su dobra ideja i za dostavu hrane i za pripremu. Zasitni zimski desert ili lagani ljetni obrok, zavodljivo su jednostavne i za potpune početnike.

Ako vam se okretanje čini teško, uzmite lijepo špatulu, pa rukom, hop, time stvarno ništa ne gubite. Veći je izazov pogoditi smjesu za tijesto. Ako vam to uspije, pola posla je gotovo.

Jedno je pitanje koja je smjesa najbolja, drugo koja znači optimalnu potrošnju resursa. Mi ćemo vam, naravno, reći obje. Prvo par riječi o palačinkama francuskih princeza, zatim slijede palačinke štedljivih domaćica.

Palačinke francuskih princeza

 

  • 1 vrhom puna žlica brašna
  • 1 jaje
  • 1 ravna žlica šećera
  • žlica-dvije rastopljenog maslaca
  • mlijeka koliko treba

Kad ste pročitali prve dvije stvari, znate tajnu francuskih princeza.

U naše je krajeve ovaj francuski recept, prema starim kuharicama, došao s dvije princeze, sestre zaručene za dva austrijanca. U nekim se obiteljima ta priča sačuvala do danas. U svakom slučaju, "jedno jaje—jedna žlica brašna" recept je s kojim ne možete pogriješiti.

Brašno je uvijek dobra ideja prosijati. Mala cjedaljka dobro će vam poslužiti i ako pravite veću količinu. Jedna vrhom puna žlica brašna znači koliku god hrpu uspijete postići. Ako vam se čini malo, nadodajte. Mlijeko onda lagano dolijevajte u tankom mlazu toliko da stignete sve pomiješati drugom rukom. Teško će vam poći za rukom s velikom količinom, ali s malom hoće. Puno je brže nego ostavljati jedno da radite drugo. Za veću količinu, zdjelu možete prisloniti o bok i lakat.

Mikrovalna će vam dobro poslužiti za omekšavanje maslaca, petnaestak sekundi na nekom srednjem programu od par stotina W. Ne spominjemo je slučajno prvu, maslac se u trenu rastopi na štednjaku, ali to nije isto. Bolje ga je prethodno dovesti na sobnu temperaturu, s druge strane spontanost je sama bit palačinki: da ih krenete spremati, i odmah zatim jesti i dijeliti s drugima, istog trenutka kad ih se sjetite.

Pecite na srednjoj vatri dok po rubu ne vidite da je od dolje gotovo.

Ako prvu okrenete prerano ili vam uhvati više boje, ništa strašno, prilagodite tome vrijeme pečenja druge strane. Osim toga, znat ćete bolje procijeniti iduću. Nije smak svijeta ni ako vam prve dvije ispadnu lošije. Ipak ste vi princeza ;-)

Palačinke štedljivih domaćica

 

  • 1 šalica brašna
  • 1 jaje
  • 3-4 žlice ulja za kuhanje
  • pola šalice mlijeka
  • pola šalice mineralne vode (gazirane)

Opet je to osnovni recept kojeg možete lako pomnožiti ili podijeliti s bilo kojim brojem. Međutim, ovdje se radi o puno većoj količini. (Puno sreće s dijeljenjem jajeta, naročito na tri. Prijedlozi su dobrodošli, ili se pohvalite ako vam je uspjelo.)

Mineralnu pomiješajte s mlijekom lagano, da vam ne odu mjehurići, ali ipak temeljito. Ako imate dvije velike zdjele, možete sve osim brašna pomiješati u jednoj, a brašno prosijati u drugoj. Onda u brašno umiješajte za početak pola tekuće smjese. Ako za prvo umutite gustu smjesu pa je razrijedite, skoro sigurno nećete imati grudica. I ako vam ostane pokoja, samo hrabro naprijed.

Štedljive domaćice kuhaju na jeftini plin, a ne skupu struju. To znači da počnete peći na jačoj vatri, pa smanjite na lagano čim se uhvati korica. S druge strane opet tako.

Nadjev za palačinke

Ne postoji naravno jedan najbolji nadjev, svatko ima svoje favorite.

Naše su preporuke za domaćice Nutella, tanko narezana banana i razlomljeni keksi, a za princeze rastopljena bijela čokolada, malo likera od naranče i prstohvat muškatnog oraščića. Specijalitet karlovačke pizzerije Tiffany su palačinke punjene mrvljenim orasima, zapečene u sirupu od karamele, na kraju posute šećerom u prahu.

Zarazna kombinacija koju slobodno servirajte i onima koji ne vole orahe. Za što god se odlučite, nema gubljenja vremena, palačinke se jedu u kuhinji. Odolite kušnji da pojačate vatru.

Palačinke nisu pancakes

Kako smo mi blog a jezik interneta je engleski, spomenimo da riječ pancakes nije dobar prijevod za naše palačinke. To je crepes, što se čita kreps ili kreips. Pancakes većini ljudi znače nešto deblje, konkretnije, što ćemo opjevati drugom prilikom.

Znatiželjnim istraživačima ovdje preporučamo javorov sirup i hrskavo prženu slaninu, zajedno.

Dobar tek i do čitanja.

15.1.2016. 15:57:17
0 Moja narudžba
Pregledaj
Internetski kolačići poboljšavaju tvoje iskustvo korištenja stranice dobartek.hr. Nastavkom pregledavanja stranice dobartek.hr prihvaćaš korištenje kolačića. Saznaj više.