Website Translator

Translations by Google is provided for convenience and is not verified contextually. Please refer to original for accuracy.

Moja narudžba
Dobar tek želi vam dobartek.hr

Tvoja je narudžba prazna.

#OstaniDoma uz super recepte

Hej, hej! Kako se zabavljaš? Jesu ti pomogle naše ideje i prijedlozi? Nadamo se da smo te bar malo inspirirali kako bi ti dan što prije projurio.

#OstaniDoma uz super recepte

Kako god da se zabavljaš je odlično, a ako su na red došle kulinarske vještine, donosimo ti nekoliko recepata koje vrijedi isprobati! Nutricionistkinja Dragana Olujić i karlovački food bloger Hrvoje Stojanov, poznat kao Opet gladni, počastili su nas prijedlozima, pa smo ti odlučili složiti jelovnik.

Krenimo od ove poznate Splićanke, na čiju adresu po konzultacije dolaze svi oni kojima su potrebni savjeti kad je u pitanju pravilna prehrana. Evo što nam je ona rekla što je dobro unositi u organizam za vrijeme ove epidemije:

„Sada više nego ikad trebamo paziti koje namirnice konzumiramo. Pravilnim odabirom namirnica možemo u velikoj mjeri utjecati na naš imunitet. Pravilna i uravnotežena prehrana zasniva se na odabiru hrane visoke nutritivne vrijednosti, a niske energetske gustoće. Stoga se razni pekarski proizvodi, proizvodi od bijelog (rafiniranog) brašna, industrijski sokovi i slatkiši, grickalice i brza hrana trenutno nalaze na popisu nepoželjnih namirnica. Prehrana bi se trebala temeljiti na voću i povrću kao izvorima vitamina, minerala, antioksidansa i fitonutrijenata; mahunarkama kao izvorima ugljikohidrata, ali i visokovrijednih bjelančevina i vlakana; kvalitetnim nerafiniranim žitaricama koje ne samo da su izvor ugljikohidrata već su izvor i vitamina, minerala, ali i vlakana. Kako bismo obogatili našu prehranu, poželjno je jelima dodati razne sjemenke i orašaste plodove kao izvore esencijalnih masnih kiselina, ali i začine koji osim što djeluju protuupalno, potiču i metaboličke procese djelujući na rad jetre i gušterače.”

Pa započnimo s doručkom! Dragana preporučuje smoothie od smrznutih višanja.

SASTOJCI

Višnje smrzute 100 g

Kozji Kefir Gabriel 350 ml

2 žlice lanenih sjemenki

1 žlica meda

2 žlice pirovih posija

2 kapsule Vitamina C 800 (Solaray)

Naruči besplatnu dostavu na dobartek.hr

A za ručak, juha od mrkve!

„Hladne juhe su zanimljiva i jednostavna predjela. Ako se pojačaju začinima od suhih i svježih biljaka, postaju iznimno moćna jela koja mogu djelovati i prevencijski i terapijski. Nakon što se sastojci izmiksaju u blenderu, juha se može zagrijati na nekih 40 stupnjeva kako bi bolja prijala u ovom hladnijem periodu. Mrkva je stimulativna za rad jetre i unutarnjih organa, sjemenke djeluju protuupalno, a kurkuma, naranče i propolis imunostimulativno. Ova kombinacija snažno potiče probavu i omogućuje brzu izmjenu tvari što je iznimno važno i kao prevencija i kao terapija u borbi protiv virusa", kaže Dragana.

SASTOJCI

8 velikih mrkvi, 750 g

3 velike naranče iscijeđene u sok

100 g oraha (pekan, indijski ili obični orah)

5 kapi propolisa

Kurkuma

Bosiljak

Krupna sol

Mediteranska mješavina začina

Suhi vlasac

PRIPREMA

Smiksati sastojke u blenderu i, po želji, zagrijati juhu na 40 stupnjeva. 

Besplatna dostava juha na dobartek.hr

Za večerusalata od žitarica i povrća.

SASTOJCI

1 peteljka celera

1 mrkva 

1 rajčica 

½ crvene paprike 

1 šalica integralne riže 

1 žlica sjemenki suncokreta 

1 mladi luk 

1 žlica maslinovog ulja 

Sol 

Žličica slatke crvene paprike

PRIPREMA

Staviti kuhati malo veću količinu vode. Kada zavre, dodati sol i integralnu rižu. Promiješati i kuhati 30 minuta, uz povremeno miješanje.U međuvremenu, mrkvu, celer, rajčicu, papriku i mladi luk oprati pod mlazom hladne vode. Mrkvu očistiti i naribati. Celer, rajčicu, papriku i mladi luk narezati na sitnije komade. Sjemenke suncokreta kratko popržiti na tavi (bez ulja). Kada je riža skuhana, procijediti te pomiješati sve sastojke. Dodati žlicu maslinovog ulja, sol i žličicu slatke crvene paprike. 

Ipak, poželiš li nešto slatko, savršeni karamelizirani lješnjaci koje priprema Opet gladni odlična su opcija.

„Potrebni su ti lješnjaci i šećer. Na tavi kratko tostiraj lješnjake na srednje jakoj vatri, ali pripazi da ne zagore. Dodaj šećer koji će se otopiti, pretvoriti u karamelu i fino stopiti s lješnjacima. S obzirom na to da se šećer otopi i poveže lješnjake, potrebno ih je odvojiti kada se ohlade. Kada radim karamelizirane lješnjake, ne radim velike količine. Na otprilike 100 grama lješnjaka, 200 grama šećera. Kad ih pripremaš, stalno miješaj i pazi da vatra ne bude prejaka u drugom dijelu pripreme”, rekao nam je Hrvoje.

Vjerujemo da će ti super sjesti!

Besplatna dostava hrane na dobartek.hr

I, ako ne možeš bez kruha, Opet gladni ima recept i za taj problem. 

KRUH

700 g + 150 g pšeničnog brašna

2 žlice suhog kvasca (ili 40 g svježeg)

4 žličice šećera

1 puna žlica soli

500 ml mlake vode

100 ml maslinovog ulja

PRIPREMA

1. korak

U posudu stavi kvasac, šećer, 150 grama brašna i mlaku vodu. Dobro izmiješaj pjenjačom, pokrij i pusti da odstoji desetak minuta. 

2. korak

U drugu, veću zdjelu, stavi 700 grama brašna i sol te promiješaj. Smjesu iz prve zdjele postupno dodaji u zdjelu s brašnom. 

Miješaj kuhačom, a potom mijesi rukama i oblikuj tijesto u kuglu. Ovo također možeš napraviti i s pomoću kuhinjskog robota, postupno dodavati smjesu u brašno, od slabije brzine prema jačoj. 

3. korak

Tijesto ostavi 15-ak minuta da se digne, a možeš i dulje. Ja sam općenito vrijeme čekanja skratio i kruh je svejedno ispao savršen. 

Nakon što se tijesto udvostručilo, ponovno ga promijesi te ga opet stavi u posudu, poklopi i neka stoji još barem pola sata kako bi dobilo na volumenu. 

4. korak

Tijesto promijesi te rukama razvuci u oblik pekača. Pekač (35 × 20 cm) premaži maslacem i pobrašni, a potom tijesto položi u njega. Gornjom stranom kuhače po površini kruha napravi rupice. Tijesto premaži maslinovim uljem. 

5. korak

Kruh peci 35 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva. I to je to, na kraju ga izvadi i pusti da se ohladi. 

Naruči dostavu u dobartek.hr aplikaciji

Eto, sada imaš nove zadatke kojima možeš ispuniti svoje vrijeme, ali i utažiti glad. Ako ti entuzijazam ipak splasne pa odlučiš preskočiti akciju u kuhinji, na dobartek.hr pronaći ćeš sjajne jelovnike restorana u kojima imaš gotovo sve što smo ti predložili. Slaaasno, a kuhinja će ostati čista i imat ćeš još više vremena! #OstaniDoma, naruči beskontaktnu dostavu i #UživajOffline.

3.4.2020. 13:24:37
0 Moja narudžba
Pregledaj
Internetski kolačići poboljšavaju tvoje iskustvo korištenja stranice dobartek.hr. Nastavkom pregledavanja stranice dobartek.hr prihvaćaš korištenje kolačića. Saznaj više.