Website Translator

Translations by Google is provided for convenience and is not verified contextually. Please refer to original for accuracy.

Moja narudžba
Dobar tek želi vam dobartek.hr

Tvoja je narudžba prazna.

Maskirane fritule

Uoči pokladnog utorka, food bloger Hrvoje Stojanov donosi recept za castagnole.

Maskirane fritule

Karneval u Veneciji jedan je od najpoznatijih karnevala na svijetu. Svake godine Venecija u vrijeme karnevala ugosti preko tri milijuna posjetitelja iz cijelog svijeta i rijetko koga ostavi ravnodušnim. Cijelim gradom vladaju maske! Na trgovima, mostovima, u palačama... Ne postoji mjesto na kojem se nešto ne događa i koje ne živi za karneval. Kao i uvijek, uz dobru zabavu i feštu, veže se i fina hrana, specifična za područje u kojem se manifestacija odvija.

Castagnole, karnevalske fritule, po svojoj su konzistenciji nešto drugačije od fritula koje smo navikli jesti jer se pripremaju od prhkog tijesta, ali također su vrlo ukusne, najčešće se umaču u šećer, ovog su puta prelivene i otopljenom čokoladom. Talijani u njih vole dodati i ricottu, sir lagane i delikatne strukture koji svojim blago slatkastim okusom ovoj deliciji daje posebnu notu. Ovo je slatka poslastica koja će te oduševiti, a priprema je vrlo jednostavna, tako da i ti ove fritule možeš vrlo lako pripremiti u svojoj kuhinji.

fritule castagnole
Kako trenutno, nažalost, nismo u Veneciji, Hrvoje Stojanov, autor food bloga Opet gladni, odlučio je s nama unijeti dašak festivalskog ozračja u kuhinju da se barem ovim gastronomskim aspektom pridružimo svjetski poznatoj manifestaciji. Ili jednostavno svojim lokalnim običajima ovaj put damo i malo venecijanskog štiha.  

 

RECEPT
SASTOJCI

  • 250 grama glatkog brašna

  • 40 grama maslaca

  • 2 jaja

  • 30 grama šećera

  • 120 ml mlijeka

  • naribana korica limuna (neprskana, polovica)

  • prstohvat soli

  • ulje za prženje 

  • žličica ruma ili nekog drugog likera (anis...)

  • pola žličice praška za pecivo

  • šećer u prahu, kristal šećer ili otopljena čokolada 

Za otprilike 20 fritula: 

    1. U velikoj zdjeli pomiješati brašno, sol i prašak za pecivo.

    2. Na sredini napraviti jamicu i u nju staviti jaja, maslac, šećer, liker, limunovu koricu i mlijeko.

    3. Sastojke prvo promiješati žlicom, a potom rukama zamijesiti tijesto koje mora biti mekano i pomalo ljepljivo. 

    4. Tijesto staviti na površinu lagano posutu brašnom te kratko izmijesiti i napraviti kuglu.
      Tijesto zamotati u prozirnu foliju te staviti u hladnjak da odstoji najmanje 2 sata, a bilo bi dobro i preko noći.

    5. Od tijesta odvojiti komadić smjese i napraviti kuglicu. Ponavljati tako dok se ne potroši cijela smjesa. Kuglice ne smiju biti niti prevelike niti premalene, otprilike veličine klasičnih fritula. 

    6. Kuglice pržiti u dobro zagrijanom ulju dok ne dobiju lijepu zlatnosmeđu boju. Prilikom pečenja dobro ih je okretati, no one bi se i same trebale vrtjeti ako su ispravno napravljene.  

    7. Gotove fritule staviti na papirnati ručnik, a potom ih valjati u kristal šećeru ili posuti šećerom u prahu. Mogu se preliti i otopljenom čokoladom.
      Dobar tek! 

maskirane fritule

21.2.2020. 12:36:47
0 Moja narudžba
Pregledaj
Internetski kolačići poboljšavaju tvoje iskustvo korištenja stranice dobartek.hr. Nastavkom pregledavanja stranice dobartek.hr prihvaćaš korištenje kolačića. Saznaj više.