Website Translator

Translations by Google is provided for convenience and is not verified contextually. Please refer to original for accuracy.

0,00 €
Moja narudžba
Dobar tek želi vam dobartek.hr

Tvoja je narudžba prazna.

Dobrodošli na dobartek.hr blog

Pročitajte za početak o preukusnoj i prezdravoj salati od lososa

Dobrodošli na dobartek.hr blog

Pozdrav svima i dobro došli na dobartek.hr blog, skraćeno Blogar Tek!

Prikratite vrijeme dok čekate dostavu čitanjem zanimljivih i zabavnih članaka o hrani i piću. Pripremili smo za vas brojne jedinstvene recepte, od laganih zalogajčića do svih vrsta slastica. Bit će naravno i predstavljanja restorana, naših partnera. Osvrnut ćemo se osim toga i na tradicionalne specijalitete, vodeći računa da sve bude maksimalno pojednostavljeno i svakome razumljivo.

Salata od poširanog lososa

U ovoj epizodi vam donosimo salatu od poširanog lososa. Radi se o hladnom predjelu, prikladnom za najsvečanije trpeze, kombinaciji mediteranske, skandinavske i azijske kuhinje. I kulinarski će početnici ovim sjajnim jelom bez problema oduševiti najzahtjevnije goste!

Navodimo sastojke za 4 osobe, a vi dodavajte i oduzimajte po želji.

Obavezni sastojci:

  • 2 velika repna fileta lososa, ili 1 ogromni
  • Iscijeđeni sok 3 naranče zajedno s pulpom
  • čaša bijelog vina, preporučamo sauvignon
  • 3 velike žlice nasjeckanog peršina
  • 2 usitnjena češnja češnjaka
  • 3 rajčice
  • 100 g feta sira, ili bilo kojeg mladog (bijelog) ovčjeg ili kozjeg sira

Mediteranski začini:

  • 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • prstohvat mljevenog muškatnog oraščića
  • žlica usitnjenog suhog bosiljka ili šaka svježeg
  • žlica suhog timijana (majčine dušice) ili šaka svježih listića
  • 2 žlice kapara, ocijeđenih i razrezanih na 2-3 dijela
  • žlica cvjetnog meda

Skandinavski začini:

  • žlica maslaca
  • žlica senfa
  • nastrugan prst dugački komad đumbira

Azijski začini:

  • sok i nastrugana korica jedne limete
  • žličica wasabija
  • žlica ribljeg umaka
  • pola žličice tajlandske paste od rakova

Postupak:

Odaberite posudu ili tavu u koju će fileti lososa stati bez puno praznog prostora. Ulijte vino i sok od naranče, pa unutra položite odreske lososa s kožom prema gore.

Ne prema dolje!

Ne stavljajte ih s kožom prema dolje. Čim prokuha, smanjite temperaturu i kuhajte, odnosno poširajte, još nekoliko minuta. Gotovo je kad svo meso lososa (osim sivog sloja uza samu kožu) poprimi blijedu boju. S kuhanog će se lososa, osim toga, koža lako skinuti kad je povučete rukom. Ocijedite tekućinu, pustite da se ohladi i pripremite ostale sastojke.

Rajčice razrežite na pola vodoravno "po ekvatoru" i povadite sve sjemenke i tekućinu iznutra. Ostavite da se ocijedi, pa razrežite na kockice. Ako je sir kojeg ste odabrali u tekućini, i to ocijedite.

Naša je preporuka da koristite sve navedene začine. Vidjet ćete da ničega neće biti previše. Ako volite ljuto, slobodno dodajte Tabasca, svježe mljevenog crnog papra, ili i jednog i drugog. Začine koje ste odabrali pomiješajte u posebnoj maloj zdjeli.

Losos vam se dosad sigurno ohladio. Velikom viljuškom usitnite meso, zadovoljno kimajući glavom zbog boje i mirisa. Slobodno ostavite i koji veći komad. U svakom slučaju nemojte pretjerati, ne pravite paštetu nego želite sačuvati teksturu lososa.

U velikoj zdjeli pomiješajte lososa i rajčice. Po tome rukama razlomite sir, što grublje to bolje. Prelijte mješavinom začina i sve izmiješajte, i dalje pazeći na teksturu lososa, a i sira. Poslužite s toplim kruhom hrskave korice i bijelim vinom - od domaćih sorti probajte malvaziju ili žlahtinu. Što reći na kraju nego dobar tek!

Salata će vam bez problema preživjeti 4-5 dana u hladnjaku. Ako to planirate, potrudite se da bude što manje tekućine, i svaki put dobro promiješajte prije serviranja. Ujedno vam i čestitamo, ako je zaista niste pojeli u svo to vrijeme!

Savjeti:

  • Izbjegavajte "okomite" filete lososa koji imaju kost u sredini. Puno više posla nego kod "vodoravnih" repnih fileta, a cijena im je ista!
  • Za prvi vam put preporučamo da ljuske s kože lososa sastružete kratkim oštrim nožem u posudi s vodom, a kad se malo ispraksirate ovaj ćete korak moći i preskočiti.
  • Lososa, kao i gotovo svu morsku hranu, možete jesti napola skuhanog, ili čak potpuno sirovog. Međutim, tekstura sirovog lososa nije idealna za ovo jelo.
  • Ne očekujte da će biti isto ako koristite kupovni sok od naranče.
  • Ljubičasti bosiljak učinit će ovo jelo još šarenijim nego što već jest.
  • Tajlandska pasta od rakova pojačat će okus svakog jela od morske hrane.
  • Đumbir nastružite (rendajte, gratajte) zajedno s korom, koja će vam sva ostati u ruci, kao i vlaknasti dijelovi, koji se ne jedu.
  • Ne dajte se uplašiti mirisom azijskog ribljeg umaka! Ova se delikatesa uvozila još u stari Rim, gdje su je smatrali mjerilom dobrog ukusa.

Dobar tek!

15.2.2016. 13:27:00
0 Moja narudžba
Pregledaj
Internetski kolačići poboljšavaju tvoje iskustvo korištenja stranice dobartek.hr. Nastavkom pregledavanja stranice dobartek.hr prihvaćaš korištenje kolačića. Saznaj više.