Website Translator

Translations by Google is provided for convenience and is not verified contextually. Please refer to original for accuracy.

0,00 kn
Moja narudžba
Dobar tek želi vam dobartek.hr

Tvoja je narudžba prazna.
Odaberi restoran i dodaj jela po želji.

Moja omiljena jela

Dobrodošli na dobartek.hr blog

Pročitajte za početak o preukusnoj i prezdravoj salati od lososa

Dobrodošli na dobartek.hr blog

Pozdrav svima i dobro došli na dobartek.hr blog, skraćeno Blogar Tek!

Prikratite vrijeme dok čekate dostavu čitanjem zanimljivih i zabavnih članaka o hrani i piću. Pripremili smo za vas brojne jedinstvene recepte, od laganih zalogajčića do svih vrsta slastica. Bit će naravno i predstavljanja restorana, naših partnera. Osvrnut ćemo se osim toga i na tradicionalne specijalitete, vodeći računa da sve bude maksimalno pojednostavljeno i svakome razumljivo.

Salata od poširanog lososa

U ovoj epizodi vam donosimo salatu od poširanog lososa. Radi se o hladnom predjelu, prikladnom za najsvečanije trpeze, kombinaciji mediteranske, skandinavske i azijske kuhinje. I kulinarski će početnici ovim sjajnim jelom bez problema oduševiti najzahtjevnije goste!

Navodimo sastojke za 4 osobe, a vi dodavajte i oduzimajte po želji.

Obavezni sastojci:

  • 2 velika repna fileta lososa, ili 1 ogromni
  • Iscijeđeni sok 3 naranče zajedno s pulpom
  • čaša bijelog vina, preporučamo sauvignon
  • 3 velike žlice nasjeckanog peršina
  • 2 usitnjena češnja češnjaka
  • 3 rajčice
  • 100 g feta sira, ili bilo kojeg mladog (bijelog) ovčjeg ili kozjeg sira

Mediteranski začini:

  • 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • prstohvat mljevenog muškatnog oraščića
  • žlica usitnjenog suhog bosiljka ili šaka svježeg
  • žlica suhog timijana (majčine dušice) ili šaka svježih listića
  • 2 žlice kapara, ocijeđenih i razrezanih na 2-3 dijela
  • žlica cvjetnog meda

Skandinavski začini:

  • žlica maslaca
  • žlica senfa
  • nastrugan prst dugački komad đumbira

Azijski začini:

  • sok i nastrugana korica jedne limete
  • žličica wasabija
  • žlica ribljeg umaka
  • pola žličice tajlandske paste od rakova

Postupak:

Odaberite posudu ili tavu u koju će fileti lososa stati bez puno praznog prostora. Ulijte vino i sok od naranče, pa unutra položite odreske lososa s kožom prema gore.

Ne prema dolje!

Ne stavljajte ih s kožom prema dolje. Čim prokuha, smanjite temperaturu i kuhajte, odnosno poširajte, još nekoliko minuta. Gotovo je kad svo meso lososa (osim sivog sloja uza samu kožu) poprimi blijedu boju. S kuhanog će se lososa, osim toga, koža lako skinuti kad je povučete rukom. Ocijedite tekućinu, pustite da se ohladi i pripremite ostale sastojke.

Rajčice razrežite na pola vodoravno "po ekvatoru" i povadite sve sjemenke i tekućinu iznutra. Ostavite da se ocijedi, pa razrežite na kockice. Ako je sir kojeg ste odabrali u tekućini, i to ocijedite.

Naša je preporuka da koristite sve navedene začine. Vidjet ćete da ničega neće biti previše. Ako volite ljuto, slobodno dodajte Tabasca, svježe mljevenog crnog papra, ili i jednog i drugog. Začine koje ste odabrali pomiješajte u posebnoj maloj zdjeli.

Losos vam se dosad sigurno ohladio. Velikom viljuškom usitnite meso, zadovoljno kimajući glavom zbog boje i mirisa. Slobodno ostavite i koji veći komad. U svakom slučaju nemojte pretjerati, ne pravite paštetu nego želite sačuvati teksturu lososa.

U velikoj zdjeli pomiješajte lososa i rajčice. Po tome rukama razlomite sir, što grublje to bolje. Prelijte mješavinom začina i sve izmiješajte, i dalje pazeći na teksturu lososa, a i sira. Poslužite s toplim kruhom hrskave korice i bijelim vinom - od domaćih sorti probajte malvaziju ili žlahtinu. Što reći na kraju nego dobar tek!

Salata će vam bez problema preživjeti 4-5 dana u hladnjaku. Ako to planirate, potrudite se da bude što manje tekućine, i svaki put dobro promiješajte prije serviranja. Ujedno vam i čestitamo, ako je zaista niste pojeli u svo to vrijeme!

Savjeti:

  • Izbjegavajte "okomite" filete lososa koji imaju kost u sredini. Puno više posla nego kod "vodoravnih" repnih fileta, a cijena im je ista!
  • Za prvi vam put preporučamo da ljuske s kože lososa sastružete kratkim oštrim nožem u posudi s vodom, a kad se malo ispraksirate ovaj ćete korak moći i preskočiti.
  • Lososa, kao i gotovo svu morsku hranu, možete jesti napola skuhanog, ili čak potpuno sirovog. Međutim, tekstura sirovog lososa nije idealna za ovo jelo.
  • Ne očekujte da će biti isto ako koristite kupovni sok od naranče.
  • Ljubičasti bosiljak učinit će ovo jelo još šarenijim nego što već jest.
  • Tajlandska pasta od rakova pojačat će okus svakog jela od morske hrane.
  • Đumbir nastružite (rendajte, gratajte) zajedno s korom, koja će vam sva ostati u ruci, kao i vlaknasti dijelovi, koji se ne jedu.
  • Ne dajte se uplašiti mirisom azijskog ribljeg umaka! Ova se delikatesa uvozila još u stari Rim, gdje su je smatrali mjerilom dobrog ukusa.

Dobar tek!

15.2.2016. 13:27:00
0 Moja narudžba
Pregledaj
Internetski kolačići poboljšavaju tvoje iskustvo korištenja stranice dobartek.hr. Nastavkom pregledavanja stranice dobartek.hr prihvaćaš korištenje kolačića. Saznaj više.