Website Translator

Translations by Google is provided for convenience and is not verified contextually. Please refer to original for accuracy.

Moja narudžba
Dobar tek želi vam dobartek.hr

Tvoja je narudžba prazna.

Namirnice koje podižu energiju i povećavaju koncentraciju

Pročitajte kako uz pravilan odabir namirnica možete povećati razinu energije i produktivnosti tijekom radnog tjedna.

Namirnice koje podižu energiju i povećavaju koncentraciju

Radni tempo i stres na poslu često uzrokuju manjak energije i koncentracije te otežavaju obavljanje svakodnevnih radnih zadataka. U tom slučaju nutricionisti preporučuju konzumaciju namirnica bogatih ugljikohidratima, mastima i proteinima. Tijekom radnog dana potrebno je jesti pet manjih obroka koji su pravilno raspoređeni jer ćete se u protivnom osjećati umorno i bezvoljno, a vaš organizam će teško procesuirati veliku količinu hrane. Neredovita prehrana i pogrešan izbor namirnica uzrokuju pretjeranu glad pa je prebacivanje na energetski kvalitetnu hranu dobro za cjelokupno zdravlje, održavanje visoke razine energije i osjećaja zadovoljstva tijekom dana. 

U tekstu vam donosimo namirnice koje vam mogu pomoći u planiranju svakodnevnog menija i uspješnom savladavanju radnih zadataka. 

Proteini 

Proteini imaju niz pozitivnih učinaka na naše tijelo; daju strukturu i potporu stanicama, čuvaju i potiču rast mišića. Neophodni su za imunološku funkciju, izgradnju novog tkiva, optimizaciju fizioloških procesa, sintezu hormona i druge vitalne procese koji se događaju u tijelu. U svoj jelovnik uvrstite hranjive izvore bjelančevina poput nemasne piletine, govedine, svinjetine s vrlo malim udjelom masnoća te grah, grašak, leću i ribu. Ove namirnice će vas osim proteinima, opskrbiti i mineralnim tvarima poput željeza i cinka. Najbolji primjer za to je losos, koji je bogat proteinima, a sadrži i omega 3 masne kiseline te vitamine B kompleksa. 

Plava riba 

Plava riba jedna je od najdragocjenijih namirnica za naše zdravlje koja do prije nekoliko godina nije bila popularna i smatrala se hranom za siromašne. Pod plavom ribom smatraju se vrste poput inćuna, srdela, papalina, girica, skuše, šaruna, lososa, tune, sabljarke, haringe, palamide, iglice, a naziv su dobile po karakterističnoj plavkastoj boji hrbata. Jedna od osnovnih karakteristika plave ribe je visok udio proteina u kombinaciji s obiljem nezasićenih masnih kiselina. Redovita konzumacija plave ribe može pomoći u prevenciji bolesti srca i krvožilnog sustava. Bogata je i fosforom koji je ključan za apsorpciju kalija i staničnu obnovu, natrijem koji je koristan za prevenciju grčeva u mišićima, selenom koji uravnotežuje živčani sustav te kalijem koji ima važnu ulogu u održavanju normalnih vrijednosti krvnog tlaka i funkcije srca. Stručnjaci preporučuju tri do četiri obroka plave ribe tjedno i to pripremljene sa zdravim sastojcima poput čistog djevičanskog maslinovog ulja i bez suvišnih dodanih masnoća.

Namirnice za energiju i koncentraciju

Svježe voće i povrće 

Što je voće i povrće svježije to ima više nutrijenata u sebi, pogotovo ako je lokalno uzgojeno. Procesuiranoj hrani su uklonjeni određeni nutrijenti zbog dužeg roka trajanja stoga nutricionisti preporučuju redovitu konzumaciju sezonskog voća i povrća. Slatki krumpir, gljive, špinat i bundeva su pravi prirodni podizači energije i raspoloženja koji će vam pomoći da uspješno obavite svoje radne zadatke. Kombinacija obroka sa svježim voćem i povrćem dati će vašem tijelu pravu dozu energije ravno iz prirode.

Orašasti plodovi i sjemenke

Orašasti plodovi sadrže savršenu kombinaciju dobrih masti, vlakana i proteina, a imaju nizak glikemijski indeks. Nakon konzumacije tijelo će polako otpuštati energiju tako da ćete cijeli dan biti opskrbljeni optimalnom dozom energije. Njihova redovita konzumacija pomaže u održavanju snažnog imunološkog sustava jer su bogate ključnim antioksidansima poput selena, mangana ili bakra. Zaboravite na industrijski obrađene slatkiše, kada osjetite glad ili pad energije tijekom radnog dana posegnite za šakom orašastih plodova ili sjemenki. Posebno su dobre chia sjemenke, bundeva i suncokret. Jedna žličica chia sjemenki otopljenih u vodi opskrbit će vas visokom dozom energije, a aktivni sastojci će postati dostupniji tijelu. 

Cjelovite žitarice i mahunarke 

Ako se želite hraniti zdravo i unositi dovoljnu količinu korisnih tvari kroz dan, preporučuje se konzumirati barem jedan obrok s cjelovitim  žitaricama dnevno. Namirnice koje bi bilo dobro ubaciti u meni za ručak na poslu su amarant, bulgur, heljda, ječam, proso i zob. Navedene žitarice mogu se konzumirati samostalno ili kao prilog. Proizvodi s cjelovitim žitaricama obično su integralni kruh, kukuruzne pahuljice, zobene pahuljice, tjestenina s integralnim brašnom, keksi s integralnim brašnom i brojni drugi. Osim što povećavaju energiju i koncentraciju, pomažu kod regulacije pretilosti, smanjuje rizik od srčanih bolesti i poboljšavaju probavu. Nemojte pretjerati s unosom cjelovitih žitarica jer to može izazvati suprotan efekt, pogotovo ako su sirove ili nekuhane. 

Osviještenost o zdravoj i uravnoteženoj prehrani te konzumaciji određenih namirnica utječu na naše tijelo i pomažu nam kako bi se osjećali zdravo i aktivno.  Uz redovitu fizičku aktivnost te pravilnu prehranu nije teško održati zdravu razinu energije kroz cijeli dan i osjećati se bolje i produktivnije. Ovo je samo dio namirnica koje vam mogu pomoći u kreiranju raznovrsnijeg menija, a na vama je da pronađete svoju savršenu kombinaciju!

20.9.2023. 15:19:29
0 Moja narudžba
Pregledaj
Internetski kolačići poboljšavaju tvoje iskustvo korištenja stranice dobartek.hr. Nastavkom pregledavanja stranice dobartek.hr prihvaćaš korištenje kolačića. Saznaj više.