Website Translator

Translations by Google is provided for convenience and is not verified contextually. Please refer to original for accuracy.

Moja narudžba
Dobar tek želi vam dobartek.hr

Tvoja je narudžba prazna.

Namirnice za lakšu borbu protiv stresa

Za uspješnu borbu protiv stresa potrebno je obogatiti prehranu zdravim namirnicama, a jedan od najboljih načina je mediteranska dijeta.

Namirnice za lakšu borbu protiv stresa

Postoji puno načina na koje se možete boriti sa stresom. Briga o zdravlju, pravilan raspored spavanja i tjelovježba samo su neki od pomagača. Međutim, zbog utjecaja na razinu stresa, hrana vam može biti najveći saveznik ili najgori neprijatelj. Primjerice, kada smo pod stresom, razina kortizola naraste i tijelu nedostaje vitamina, magnezija i selena. Štoviše, zdravlje crijeva utječe na raspoloženje, emocije i mentalno zdravlje. Zato je jako važno obraćati pozornost na ono što unosite u svoj organizam.

Jedan od najboljih načina prehrane za tijelo pod stresom je mediteranska dijeta: riba, perad, voće, povrće, cjelovite žitarice i zdrave masti. Krenimo odmah s primjerima namirnica koje trebate unositi!

Vitamini skupine B

Vitamini skupine B nam pomažu regulirati metabolizam i razinu kortizola. Naš organizam ih ne može proizvesti sam tako da nedostatak moramo nadomjestiti kvalitetnom prehranom. Svoju prehranu obogatite goveđim, pilećim i purećim mesom te mesom organa poput jetrice, jajima, lososom, kamenicama, dagnjama i drugim školjkama. U pripremu hranu možete uključiti i namirnice poput hranjivog kvasca i obogaćenih žitarica.

Omega-3 masne kiseline

Hrana koja sadrži omega-3 masne kiseline smanjuje upale, a dobra je i za imunološki sustav, rad srca i mozga. Najviše ih nalazimo u ribi (tuna, losos, skuša, inćuni, haringa, sardine), sjemenkama chia ili lana, avokadu, maslinovom ulju, kamenicama i orasima.

Magnezij

Za ublažavanje upale dobar je i magnezij, mineral koji opušta tijelo i um. Odgovoran je za preko 300 enzimskih reakcija. Količina koju trebamo unositi ovisi o težini i godinama, ali za odraslu osobu iznosi oko 400 mg dnevno. Voće poput avokada i banane, povrće poput brokule i špinata, tamna čokolada i sjemenke bundeve su samo neke od namirnica bogatih magnezijem koje možete uvesti u svoju prehranu.

Za laksu borbu protiv stresa

Proteini

Namirnice bogate proteinima poput mesa, ribe, mahunarki i graha donose uravnoteženu razinu šećera u krvi što direktno utječe na razinu stresa. Protein nam pomaže u očuvanju zdravlja i normalnoj izgradnji tkiva, posebno mišića. Dnevno bi trebali unositi od 0.8 do 1.2 grama po kilogramu tjelesne mase, ali točna količina ovisi o fizičkoj aktivnosti, zdravlju i dobi. Unos proteina možete povećati konzumacijom namirnica kao što su kakao, bademi, kikiriki, jaja, nemasno goveđe i meso s pilećih i purećih prsa, leće i kvinoje, škampa i ribe poput tune i lososa.

Hrana zdrava za crijeva

Ako želimo ojačati svoj imunitet, trebamo paziti na zdravlje crijeva jer čak 70 do 80% imunološkog sustava ovisi o njima. Fermentirana hrana bogata probioticima povećava broj dobrih bakterija, uravnotežava šećer u krvi i smanjuje kolesterol. Kako biste crijeva održali zdravima, isprobajte grčki jogurt i kefir, kimchi, kombuchu, kiseli kupus, kisele krastavce i neke vrste sira kao što su gauda, mozzarella, cheddar i svježi sir.

Koju hranu trebamo izbjegavati?

Za uspješnu borbu sa stresom nije dovoljno obogatiti prehranu zdravim namirnicama, već izbaciti i one koje nam štete. Neki od najvećih neprijatelja su alkohol, kofein, hrana bogata šećerom, jednostavni ugljikohidrati poput kolača i peciva te gazirani sokovi. Naravno, nemojte pretjerati s izbacivanjem namirnica u kojima uživate. Ako se želite zasladiti, uvijek možete posegnuti za kockicom tamne čokolade koja je bogata magnezijem. Jedite zdravo, umjereno i u pravilnim razmacima rasporedite svoje obroke i pozdravite se sa stresom!

20.9.2023. 16:09:06
0 Moja narudžba
Pregledaj
Internetski kolačići poboljšavaju tvoje iskustvo korištenja stranice dobartek.hr. Nastavkom pregledavanja stranice dobartek.hr prihvaćaš korištenje kolačića. Saznaj više.