Website Translator

Translations by Google is provided for convenience and is not verified contextually. Please refer to original for accuracy.

Moja narudžba
Dobar tek želi vam dobartek.hr

Tvoja je narudžba prazna.

Mali vodič za planiranje prehrane na poslu

Saznajte kako planirati nutritivno bogate obroke za vrijeme radnog tjedna unatoč užurbanom poslovnom ritmu.

Mali vodič za planiranje prehrane na poslu

Užurbani poslovni ritam često nam ne ostavlja dovoljno vremena za planiranje kvalitetnih i cjelovitih obroka za posao koji su ključni za podizanje energije i produktivnosti. Upravo na poslu najčešće posrnemo i pojedemo nešto kalorično i nutritivno siromašno što nas može dovesti do gomilanja kilograma, ali i uzrokovati različite zdravstvene probleme. 

U nastavku teksta donosimo vam savjete za što bolje planiranje obroka za vrijeme radnog tjedna koji će vam pomoći da već od sutra zaobiđete obližnju pekaru i okrenete se zdravijim prehrambenim navikama. 

Doručkujte kod kuće 

Nutricionisti često naglašavaju kako je doručak najvažniji obrok u danu koji nam daje potrebnu snagu i energiju da izdržimo radni dan pred sobom, zato ga ne trebamo preskakati! Namirnice koje konzumiramo nakon buđenja trebale bi biti nutritivno bogate, sa svim mikronutrijentima u pravilnom omjeru, od zdravih ugljikohidrata i esencijalnih masti do proteina, biljnih vlakana, minerala i vitamina. Najbolje je planirati doručak za vrijeme vikenda i kupiti sve potrebne namirnice kako biste maksimalno uštedjeli na vremenu i izbjegli kupovanje nezdrave hrane. Ako ne možete jesti rano ujutro, ponesite svoj doručak na posao! To će vam biti izvrstan razlog za predah od radnih zadataka i druženje s kolegama, ali i povećati energiju i koncentraciju za nastavak rada. 

Smanjite unos kofeina

Umor, nedovoljna količina sna, ali i previše radnih zadataka mogu nas natjerati da tijekom dana previše puta posegnemo za šalicom kave. Već prvim gutljajem omiljenog napitka stimulira se središnji živčani sustav, smanjuje osjećaj umora, povećava energija i raspoloženje, ali ujedno i stvara ovisnost. Veliki broj ljudi u kavu dodaje mlijeko, vrhnje i šećer, što često dovodi do prekoračenja dnevnog unosa kalorija. Zato pažljivo s ispijanjem kave! Ograničite njenu konzumaciju na jednu šalicu dnevno, a kada osjetite pad energije posegnite za beskofeinskom kavom, čajem ili neki zdravim napitkom poput cijeđenog soka. 

Rucak na poslu

Redovito se hidratizirajte 

Voda čini čak 60% ljudskog organizma, a redoviti unos dovoljne količine tekućine ključan je za očuvanje zdravlja i održavanje funkcija u tijelu. Brojna istraživanja pokazuju kako održavanje hidratacije u organizmu doprinosi boljem pamćenju, održava raspoloženje stabilnim te motivira na rad. Preporučena količina vode u danu je između 1,5 do 2 litre vode, stoga držite svoju času ili bocu vode uvijek za radnim stolom. Kada osjetite zamor ili laganu glad, posegnite za malo tekućine, koja će smanjiti osjećaj gladi i uzrokovati olakšanje. 

Ručajte kvalitetno i zdravo 

Najizazovniji dio dana svakako je organizacija ručka koja zadaje glavobolje čak i odličnim organizatorima! Najbolja opcija su kuhani obroci koji sadrže povrće, proteine i zdrave masti te vam pomažu izdržati radni tempo. No, ako ste lijeni za pripremu i organizaciju ručka dan prije ili čak za vrijeme vikenda što preporučuju stručnjaci, imamo i za vas rješenje! Dostavni servisi poput dobartek.hr na poslu omogućavaju vam zdrave i kvalitetne obroke iz restoran po vašoj želji, svaki dan u isto vrijeme. Usluga ima brojne prednosti koje vam mogu olakšati stresni tempo na poslu; od mjesečnog plaćanja, mogućnosti narudžbe s kolegama preko grupne košarice, menija po povoljnijim cijena i još mnogo toga. Idealno, zar ne? 

Ponesite zdrave grickalice 

Stresne situacije na poslu često nas dovode do nepotrebnog posezanja za klasičnim grickalicama i slatkišima, koji instant podižu energiju, ali vrlo brzo nakon konzumacije uzrokuju glad. Umjesto industrijski obrađenih slatkiša ponesite sa sobom na posao orašaste plodove, suho i svježe voće ili zdrave energetske pločice koje ste sami pripremili. Pripazite na količine koje konzumirate tijekom dana jer su kalorijske vrijednosti orašasti plodova izrazito velike, primjerice 100 grama badema sadrži čak 575 kalorija. 

 

 

20.9.2023. 16:19:06
0 Moja narudžba
Pregledaj
Internetski kolačići poboljšavaju tvoje iskustvo korištenja stranice dobartek.hr. Nastavkom pregledavanja stranice dobartek.hr prihvaćaš korištenje kolačića. Saznaj više.