Website Translator

Translations by Google is provided for convenience and is not verified contextually. Please refer to original for accuracy.

Moja narudžba
Dobar tek želi vam dobartek.hr

Tvoja je narudžba prazna.

Mi obožavatelji kebaba s kolodvora Zoo

Iako junacima kultne knjige Mi djeca s kolodvora Zoo kebab nije bio najdraža porcija, baš na tom berlinskom kolodvoru proslavljena je ova, podrijetlom turska delicija.

Mi obožavatelji kebaba s kolodvora Zoo

I to zahvaljujući njemačkom Turku, Kadiru Nurmanu koji je je otvorio kebab štand u srcu željeznice, zaključivši da je užurbanim Berličanima potrebno neko jelo koje mogu jesti u hodu. Baš je bio pronicljiv jer mu je tih 70-ih godina prošloga stoljeća odlično krenulo. Toliko da su se svi poveli za njegovom idejom i počeli prodavati kebabe na ulicama Berlina i cijele Njemačke.

Naruči kebab na dobartek.hr

Okej, tko je sada za kebab, neka digne ruku! Dignuti ruku u virtualnom svijetu kaže se kliknuti pa, ako si za to da ti vrući, mirišljavi doner čim prije stigne na adresu, klikni na dobartek.hr i naruči svoju porciju iz najdraže zalogajnice.

Nakon što smo kolektivno kliknuli, složit ćemo se s ljubiteljima kebaba da nema ništa slađe od vrućeg mesa, povrća, umaka i raznih priloga zarolanih u savršeno prhku tortilju ili lepinju.

Dok ti se tako još uvijek vruć ne smjesti između dlanova, evo ti nekoliko zanimljivosti o ovoj deliciji.

Svi smo, naravno, čuli za döner kebab što na turskom znači ražanj ili rotirajući kebab. Zbog toga i jest tako ukusan jer se uz vertikalni štap koji se sporo okreće slažu redovi odrezaka janjetine, piletine ili govedine. Tako precizno poslagan, grije se na izvoru topline i pretvara u savršeno hrskave, tanke komade koji će uskoro završiti na netom prije ispečenoj lepinji ili tortilji.

Kako je poznato, prvi kebab je pripremio kuhar Haci Iskender, u turskoj Bursi u 19. stoljeću. Pravi je procvat ipak doživio početkom 70-ih godina prošlog stoljeća kad su ga turski doseljenici počeli prodavati kao brzu hranu na ulicama Njemačke. Prvi koji se odlučio donijeti kebab na ulice bio je prethodno spomenuti Kadir N. s kolodvora Zoo.

Besplatna dostava kebaba na dobartek.hr

Danas se kebab smatra tursko-njemačkim specijalitetom i najpopularnija je brza hrana u Njemačkoj. Tamo se nalazi više od 16.000 pečenjarnica kebaba, a u proizvodnji je zaposleno 60.000 radnika. Godišnja prodaja iznosi oko 2,5 milijardi eura, a pretpostavlja se da se svake sekunde proda 20 kebaba pa ti izračunaj!

Dobar ti tek!

24.2.2020. 13:13:35
0 Moja narudžba
Pregledaj
Internetski kolačići poboljšavaju tvoje iskustvo korištenja stranice dobartek.hr. Nastavkom pregledavanja stranice dobartek.hr prihvaćaš korištenje kolačića. Saznaj više.